Witam!
postanowiłem sie przywitać staropolską zasadą ,aby nie otrzymach opier***u i linku do tematu "Tu sie witamy"
(już tyle nadrukowałem że założę wipa... )
Przygode z modelarstwem zacząłem już szmat czasu temu, będąc chyba w pierwszej klasie podstawówki dostałem od wujka SU-32 (swoją drogą wujaszek miał niezłego skilla do militarnych ) ale gdy jakiś czas później dostarłem z nim do kato i zobaczyłem tamiyki...
moją nogą niestety zawsze było malowanie. Wujek miał same matty ,a ja w domu miałem średnie warunki.
Niestety moje stare modele średnio nadają sie do pokazania, brak panel lines, ogólna bieda wykonania. Hobby porzuciłem jakieś... 8 lat temu?
jedynym w miare wyjsciowym jest 206, chyba moj ostatni model
Bardzo lubie też mojego Bel Aira z AMT-ERTL, któremu wyciąłem klape i dorobiłem chwytak do Rootsa
niestety zapodziało mi sie zdjecie. Do dziś jestem pod wrażeniem wykonania tamtego modelu (w sensie kitu) AMT
ciekawostką jest też mały potworek powstały przy ratowaniu czego sie da gdy matka w końcu wjechała w poniewierające sie graty Nazwa kodowa to Countachento Pikes Peak (tak grałem w GT2
), chyba więcej tłumaczyć nie trzeba. Niestety wykonanie słabizna, datuje go na 2002 rok? 2 Lata temu miałem jeszcze podejście do pomalowania i jako takiego wykończenia
oczywiście okazało sie że prawie wszytskie farbki wyschnęły...
A teraz ciekawostka jak wróciłem, otóż podjałem sie wyzwania wymiany przetworników w starych tonsilach
Do wykończeniówki potrzebowałem farbe w kolorze zszarzałego szarego plastiku udałem sie po nią do katowickiego model hobbby ,a tam...
A TAM CAŁY SZTAPEL TAMIJEK I mój ukochany R32 GT-R. A że zwolnili mie pare dni temu z roboty... A KUPIE SE MODELIK
jakie było moje zdziwienie ,że model z silnikiem kosztuje 56zł Pamiętam jak za Pennzoila Nismo dałem 130
WIP Skyline R32 GT-R
tak więc może najpierw przedstawie inspiracje i chyba powód dlaczego "czarny GTR" jest dziwnie ukryty w mojej podświadomości...
http://youtu.be/TKTG6I68EcE?t=20m43s
czarny skurczybyk, bez rejerstracji....
Ciekawostka, zobaczcie jak Jackie oszczędzał na dubble-carach, w niektórych ujęciach jest zastąpiony GTS-t ekiem, demaskują go głównie halogeny.
Hałewer, jak wszyscy dobrze wiemy r32 najlepiej wygląda w gunmetalu i jestem troche w kropce, bo moim drugim ulubionym skajem jest gunmetalowy Garage Saurus ... obowiązkowo na felgach z TAS!
http://www.cefiro-th...95&d=1312345403
Tak więc bazą jest "zwykły" GT-R (nie vspec) Tamija no. 90
Powiem wam że przez te lata rozkręcania rowerów i aut, model wydaje sie prościutki, chyba jak byłem mały to sprawiało to wrażenie bardziej skomplikowanego.
Plany:
póki co niesprecyzowane, tudzież nie potwierdzone na 100%, ma być uliczny killer, ważne są ładne koła ,które robią 80% wyglądu auta. Dlatego też cała moja oddyseja z szukaniem ludzi od odlewów itd...
wzór najbardziej zbliżony do Work Meister lub Nismo (rays) LM-GT (dokładie te felgi z Z-Tune Kashata)
-ładna komora, być może dorobione detale, w zaleznosci jak moje zdolnosci manualne
-zaciski Project Mu
-tłumik N1 style
-być może dyfuzor pod dokładką (mniejwiecej jak w G.Saurus)
-pasy szelkowe
-'dildo drift" gałka biegów?
-intercooler (przyjme porady jak zrobić!)
-konversja na big sigle turbo ,ale nie wiem jak i czy robić, bo z modeliny zawsze mi średnio wychodziło
aktualnie robota idzie wg instrukcji tj. bawie sie z silnikiem. po malu ostrożnie, bo warsztat na razie jest ubogi, nie mam wszystkich kolorów ,a nie chce zrobić choinki boje sie żeby nie nałożyć za dużo farby na pokrywe zaworów ,a fajny metaliczny efekt jak na fotach dałby taki krwisty lakier do paznokci. Moze rozcieńczyć?
mozecie mi pomóc też z kolorem- Cherry red czy bleu de chine?
widze też w necie ,że sporo osób maluje kolektor dolotowy pod kolor pokrywy, co myślicie? aktualnie jest on "srebrzankowy" zamiast "semi glos black". A nie wiem jak bardzo zbliżony efekt chromu da sie uzyskać "z farbki"
więcej nie pamiętam co miałem pisać, dziekuje za przeczytanie i bede wdzieczny za rady, aha oraz za cynki kto by miał dla mnie felgi
galeria póki co uboga, Mieszkam już sam i nie ma gdzie sie podziać w domu ,dlatego działam klimatycznie W GARAŻU
pozdrawiam !
edit: do moderacji, piszecie o wstawianiu miniaturek ,ale nie działa komenda <mimg>, prosze o pomoc